czwartek, 17 stycznia 2019

Golden Parsi (S) Da Rosa®


Odmiana Golden Parsi(S) Da Rosa® należy do jabłek z grupy Golden Delicious. Odmiana Golden Delicious oraz jej mutacja Golden Delicious Reinders cieszą się dużym powodzeniem wśród konsumentów, jak i zainteresowaniem wśród polskich sadowników. Swoją popularność zawdzięczają walorom smakowym owoców oraz corocznemu, wysokiemu
plonowaniu.

W zależności od preferencji rynku, barwa zasadnicza skórki zielona lub żółta może być uwydatniona łososiowo-pomarańczowym rumieńcem. W Południowym Tyrolu już kilkanaście lat temu postanowiono wyodrębnić tę cechę i uczynić z niej atut. W ten sposób powstała ta właśnie mutacja owocu Golden Parsi(S) Da Rosa®.

Jabłka odmiany Golden Parsi(S) Da Rosa® charakteryzują się atrakcyjnym pomarańczowo złotym zarumienieniem skórki. Ta cecha czyni jabłka odmiany Golden Parsi(S) Da Rosa® bardzo pożądanymi przez konsumentów na rynkach m. in. Bilskiego Wschodu i Afryki Północnej. Również na rynku krajowym widać gwałtowny wzrost zainteresowania „łososiowym” jabłkiem Golden Parsi(S) Da Rosa®

Jabłko Golden Parsi(S) Da Rosa® jest mutacją odmiany Golden Klon B, przez co zachowuje typową charakterystykę tj. żółtą skórkę, przetchlinki oraz słodki smak z delikatną nutą kwasowości. Kształt owocu jest wydłużony. Zbiór Golden Parsi da Rosa następuje 2-3 dni później jak Golden Delicious Reinders. W przeciwieństwie do odmiany wyjściowej nie jest podatna na ordzawienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty